top of page
Latar Belakang

# SejarahPBS 1

LATAR BELAKANG

PBS sudah bertapak di Sabah sejak 32 tahun yang lalu dan ditubuhkan oleh sebelas orang tokoh politik yang diketuai oleh YB Tan Sri Joseph Pairin Kitingan atas kehendak rakyat jelata.

6 minits

Pengasas

#Sejarah PBS 2

PENGASAS PARTI

Datuk Pairin pertama kali bertanding di dalam pilihanraya umum tahun 1976 di kawasan Tambunan. Beliau telah memenangi pilihanraya berkenaan dalam usia yang amat remaja, iaitu berusia 36 tahun. Beliau bersifat sentiasa menyebelahi dan prihatin kepada keperluan dan kebajikan rakyat.

6 minits

Usaha Penubuhan

#Sejarah PBS 3

USAHA PENUBUHAN

Usaha untuk mendaftarkan PBS diteruskan dengan gigih oleh Datuk Pairin. Parti PBS didaftarkan secara rasmi oleh Pendaftar Pertubuhan Malaysia, Kuala Lumpur pada 5 Mac 1985.

 

6 minits

Cabaran

#Sejarah PBS 4

CABARAN 

Cabaran demi cabaran dengan beberapa episod telah berlaku. Ia merupakan cabaran yang amat perit yang perlu dihadapi oleh PBS, khasnya, Ketua Menteri.

8 minits

Perjuangan Diteruskan

#Sejarah PBS 5

PERJUANGAN DITERUSKAN

PBS tidak pernah pudar. Ia akan terus berjuang dan berpegang kukuh kepada perjuangan asal parti, terutama sekali memperjuangkan hak-hak rakyat Sabah dalam Persekutuan Malaysia sepertimana yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963.

5 minits

bottom of page