top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Mengapa 1MDB, dan Bukan MA63?


KOTA KINABALU, 3 Dis, 2018:

Terdapat banyak isu lebih penting daripada meletakkan skandal 1Malaysia Development Berhad di Malaysia dalam sejarah Malaysia.


Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Jahid Jahim menegaskan bahawa Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik seharusnya menumpukan perhatian untuk menambah lebih banyak maklumat mengenai pembentukan Malaysia dalam buku teks sejarah.


“Beliau (Mazslee) tidak berfikir dengan matang sekiranya beliau merasakan keputusan untuk memasukkan skandal 1MDB ke dalam sejarah Malaysia akan mengajar orang daripada tidak mengulangi kesilapan yang sama.


"Skandal tersebut memalukan Malaysia. Mengakui ia sebagai sesuatu yang bersejarah tidak hanya akan memburukkan mereka yang terlibat, tetapi akan menjejaskan nama baik negara secara keseluruhan. Saya yakin bahawa ia tidak akan dilupakan, sama ada dalam buku teks atau tidak, "kata Jahid menjawab kenyataan Mazslee di Dewan Rakyat, hari ini.


Beliau menegaskan bahawa skandal itu masih dibicara di mahkamah, dan setakat ini, tiada siapa yang terbukti bersalah.


Daripada membazirkan masa dan sumber mengenai isu ini, Jahid menasihatkan Mazslee untuk memberi tumpuan dan menyumbangkan idea untuk menambahbaik kandungan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan perkara-perkara yang berkaitan dengan pembentukan negara ini sejak 55 tahun yang lalu dalam buku teks sejarah.


"Sebilangan besar rakyat Malaysia, terutamanya di Semenanjung tidak menyedari pembentukan Malaysia, dan ramai yang tidak menghormati MA63 serta status Sabah dan Sarawak dalam membentuk negara Malaysia.


"Malah, saya turut merasakan bahawa Menteri kurang memahami maksud sejarah. Sekiranya beliau maksudkan sejarah ekonomi, maka skandal-skandal seperti Kewangan Bumiputra Malaysia (BMF), kes kerugian berbillion ringgit melalui perdagangan mata wang oleh Bank Negara Malaysia dan Perwaja Steel juga perlu dimasukkan. Mengapa menyembunyikan fakta ini?" tegasnya.


Dalam perkembangan lain, beliau turut mempersoalkan keikhlasan kerajaan dalam membantu para peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


Mazslee telah mengumumkan pada bulan Mei tahun ini bahawa manifesto Pakatan Harapan menjanjikan graduan baru yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan boleh menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN mereka dan mereka juga akan mengangkat larangan perjalanan ke atas peminjam PTPTN yang disenarai hitam.


Tetapi baru-baru ini, kerajaan mengeluarkan kenyataan yang berbeza dan mengumumkan bahawa Putrajaya memutuskan untuk meningkatkan had pembayaran balik pinjaman PTPTN dari RM1,000 kepada RM2,000.


"Ini satu lagi pembohongan. Bilakah penipuan mereka akan berakhir? Bersikap jujurlah dan tunaikan manifesto anda. Rakyat sedang menilai," katanya.

3 views0 comments
bottom of page