top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Kaji semula pengunaan bot pam- Jahid


KOTA KINABALU, 5 Ogos 2019:

Pemimpin pembangkang hari ini menyeru Kerajaan Negeri untuk mengkaji semula keputusan membenarkan penggunaan bot pam di Sabah.


Adun Tamparuli (PBS) Datuk Jahid Jahim menegaskan bahawa bagi tujuan meningkatkan kawalan keselamatan, penggunaan bot pam harus dikawal, terutama sekali di laut, namun pada masa ini, ianya masih "tidak mencukupi".


"Perlu ada kerjasama dengan pasukan keselamatan, baik di bawah ESSCOM (Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah) dan ESSZONE (Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah). Kita tidak tahu sejauh mana kesan penggunaan bot pam, tetapi kami merasakan wujud faktor ancaman, "katanya.


Bercakap ketika membahaskan Enakmen Perbekalan Tambahan Pertama (2019) 2019 pada hari pertama Persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini, Jahid berkata selain promosi pelancongan dan mengukuhkan hubungan dengan keluarga mangsa yang dilaksanakan Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, mereka juga harus bekerjasama dengan pasukan keselamatan untuk meningkatkan langkah keselamatan bagi pelancong tempatan dan luar negara, serta pemain industri pelancongan.


"Kita telah dikejutkan dengan kematian tiga orang penyelam baru-baru ini, termasuk dua pelancong China, disebabkan aktiviti pengeboman ikan. Tragedi sedemikian harus dielakkan sekiranya kita tidak mahu industri pelancongan kita terjejas, dan paling teruk ianya mencemarkan nama baik negeri ini," katanya.


Beliau berkata kerajaan perlu mempertimbangkan untuk membenarkan pasukan keselamatan menggunakan dron untuk pemerhatian udara yang lebih baik sekaligus memantau aktiviti nelayan, terutama yang menggunakan bot pam. 


Pentadbiran negeri sebelum ini mengharamkan penggunaan bot pam pada tahun 2017, tetapi larangan itu ditarik balik oleh kerajaan yang dipimpin oleh Parti Warisan Sabah selepas mereka berkuasa pada tahun lepas.


Mengenai perkembangan lain, Jahid turut mendakwa kejadian kebakaran di perumahan setinggan yang berlaku sejak kebelakangan ini disalahgunakan oleh beberapa pihak untuk mendapatkan dokumen pengenalan untuk keluarga mereka.


"Selain menyebabkan trauma kepada mangsa, tidak disangkal bahawa sesetengah pihak mungkin mengambil kesempatan daripada kejadian (kebenaran bersiri) tersebut untuk memberikan butiran-butiran palsu bagi mendapatkan dokumen pengenalan diri. Makanan Ada yang mengatakan bahawa ia telah menjadi modus operandi mereka.


"Oleh itu, saya mencadangkan bahawa Kerajaan Negeri perlu memikirkan kaedah-kaedah untuk menghentikan tindakan tersebut. Kerajaan Negeri perlu merancang  Prosedur Operasi Standard (SOP) di kawasan berisiko tinggi, terutamanya kawasan setinggan, untuk memastikan tidak berulangnya kejadian sedemikian," katanya.

0 views0 comments
bottom of page